Uutislistaukseen

Ensimmäinen luonnonmukainen metsähauta-alue Turkuun

Varvikkoa, kangasmetsää, mäntyjä ja kesällä linnunlaulua. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä saa ensimmäisen metsähauta-alueen Turun pohjoispuolelle Kärsämäen hautausmaan yhteyteen. 

Kaunis metsäinen hautausmaa-alue, mäntyjä, kuusia ja hiekkapohjaisia polkuja.

Yhden hautausmaakorttelin kokoisella alueella risteilee polkuja, joiden varsille on jo tuotu luonnonkiviä hautoja merkitsemään. Niihin voidaan lisätä nimilaatat.


Pekka Sorri ja Heidi Grannas saivat aikaiseksi ensimmäisen luonnontilaisen hauta-alueen Turkuun. 

Kyseessä on käyttämätön arkkuhauta-alue. Yhteinen kirkkovaltuusto päättää käyttösuunnitelman muutoksesta keskiviikkona 19.6. klo 18 alkavassa kokouksessaan. 
Metsähauta-alue luonnontilaisena hautausmaavaihtoehtona sopii seurakuntayhtymän ympäristöohjelmaan, jonka tavoitteena on lisätä luonnon monimuotoisuutta. Seurakuntayhtymä uusi ympäristödiplominsa viime vuonna. 

- Turussa ja Kaarinassa hautauksista jo reilusti yli 80 prosenttia on tuhkahautauksia, kertoo hautaustoimen päällikkö Pekka Sorri

Puolitoista vuotta sitten avattu Katariinan tuhkahautalehto on osoittautunut hyvin suosituksi hautausmuodoksi. Nyt Kärsämäen hautausmaan yhteyteen saatu metsähauta-alue muhi Pekka Sorrin ja suunnitteluhortonomi Heidi Grannaksen mielessä jo vuosia. Alueesta tulee mahdollisimman ekologinen "luomuhautausmaa". Muualta Turusta ei löydy yhtä hyväpohjaista metsää eikä hautausmaata tarvitse Kärsämäkeen erikseen rakentaa. Lisäksi hautaaminen metsäalueelle on omaisille hyvin edullinen vaihtoehto: turkulaisille ja kaarinalaislle uurnahautapaikka maksaa 25 vuodeksi 170 euroa ja muulta paikkakunnalta oleville 300 euroa. (Lisäksi peritään hautauspalvelun hinta 100/120 euroa per hautaus.)  

Yhden hautausmaakorttelin kokoinen metsähauta-alue sijaitsee lähellä Kärsämäen siunauskappelia. Aluetta on tarkoitus myöhemmin laajentaa. Vain tuhkahautaus on alueella mahdollinen. 
Tuhka sijoitetaan hautaan uurnassa tai ilman uurnaa niin, että tuhka kaadetaan uurnasta tai pussista suoraan maahan kairattuun reikään. Näin uurnaa tai pussia voi käyttää uudelleen. Alueelle haudataan ainoastaan sulan maan aikaan. Talvella menehtyneen vainajan tuhka säilytetään krematoriossa ja haudataan metsähauta-alueelle keväällä.  

Alueella risteilevät kivituhkapohjaiset polut, joiden varsilla on vähän suurempia, kaksi tuhkauurnaa tai neljä tuhkaa mahdollistavia hautapaikkoja. Pienempiä tuhkahautapaikkoja on puiden ympärillä. Niissä on paikka kahdelle tuhkalle. Alueella on myös muistolehto, jonka isosta luonnonkivestä tulee muistolehdon yhteismuistomerkki. Siihen saa nimilaatan päivämäärineen. 
Metsähauta-alueelle on kaavoitettu 239 pientä uurna- ja tuhkahautaa. Haudan hallinta-aika on 25 vuotta ja sitä voidaan jatkaa. 

Metsähauta-alueella toimitaan niin, että alueen koskematon luonto säilyy. Sinne ei voi tuoda mitään sellaista, mikä ei kuulu luonnonmukaiseen metsään eikä sinne saa siirtää edes luonnonkukkia tai muuta kasvillisuutta muualta. Hautamuistomerkkinä voi olla luonnonkivi tai käsittelemätön puu kuten pieni lauta tai pölkky, johon voi kiinnittää nimilaatan. Perinteisiä muotoon muokattuja hautakiviä ei alueelle voi tuoda eikä sinne istuteta kukkia tai tuoda koriste-esineitä. Kynttilälyhdyn voi tuoda talvisaikaan. Korttelin sisällä olevia käytäviä ei talvella aurata eikä hiekoiteta. 

(Seurakuntayhtymän viestintäpalvelut 19.6.2024 / PH)
 

Wed Jun 19 16:09:00 EEST 2024